Lapsen oikeuksien kymppi

“Tämä on todella upea paketti ja monipuolisia opetusmenetelmiä käyttävä kokonaisuus!” -Kymppiluokan opettaja

“Kokonaisuus on ollut erittäin mielenkiintoinen ja oppilaiden mielestä innostava. Kokonaisuudessa on käsitelty vaikeitakin asioita myönteisellä vireellä ja ikätasolle sopivasti.” – Opettajan palaute kymppikokonaisuudesta

Lapsen oikeuksien kymppi on alakoulun 4.–6. luokille suunnattu opetuskokonaisuus, johon on koottu kymmenen kaksoistunnin verran asiaa perusopetuksen opetussuunnitelmaan vahvasti liittyvistä globaalikasvatuksen teemoista. Kirjan avulla pääset oppilaiden kanssa käsittelemään lapsen oikeuksiin liittyviä globaaleja kysymyksiä toiminnallisesti ja monipuolisesti. Tavoitteena on tukea oppilaiden osallisuutta antamalla heille tietoa lasten elämään vaikuttavista globaaleista asioista ja kestävän kehityksen teemoista sekä lapselle sopivista tavoista vaikuttaa ja toimia lapsen oikeuksien puolesta. Lapsen oikeuksien kymppi sopii erinomaisesti monialaiseksi oppimiskokonaisuudeksi koulun lukuvuosisuunnitelmaan.

Lapsen oikeuksien kymppiä voi toteuttaa luokan kanssa myös Planin lapsen oikeuksien lähettilään ohjaamana. Etsimme nyt uusia luokkia mukaan lukuvuodelle 2020–2021. Maksuton opetuskokonaisuus voidaan toteuttaa joko yhden lukuvuoden aikana tai puolessatoista vuodessa, ja tunnit ohjaa Planin koulutettu lapsen oikeuksien lähettiläs. Voit tilata Lapsen oikeuksien kymppi -kokonaisuuden luokallesi pääkaupunkiseudulla, Tampereella, Turussa, Jyväskylässä, Oulussa, Joensuussa tai Rovaniemellä. Jos kiinnostuit, ota yhteyttä Ronjaan sähköpostilla 4.6. mennessä: ronja.karkinen(at)plan.fi.

Lapsen oikeuksien kymppi uudistuu vuonna 2020 täysin. Syksyn alussa julkaistava uusi kymppikirja ankkuroituu entistä vahvemmin nykyiseen perusopetuksen opetussuunnitelmaan ja kestävän kehityksen tavoitteisiin. Uutta painosta voi tilata Globaalikoulusta sen ilmestyttyä.

Lataa kirja
  • Tunti 3 – Koulutus

Oppitunnin aikana pohditaan koulutuksen merkitystä lapsen kehittymisen, kasvamisen ja tulevaisuuden kannalta. Suomalaisille lapsille koulunkäynti saattaa tuntua itsestäänselvyydeltä, mutta globaalikasvatuksellisesta näkökulmasta koulutukselle pyritään saamaan uusia, syvempiä merkityksiä. Tavoitteena on ymmärtää globaalisti syitä lasten kouluttautumattomuudelle sekä pohtia, miten koulunkäyntimahdollisuus vaikuttaa lasten elämään. Oppitunnin aikana oppilas oivaltaa, että pelkkä mahdollisuus mennä kouluun ei yksin takaa oppimista ja hyvää tulevaisuutta.

Lataa tunti

Materiaalit:

Haastattelu
  • Tunti 7 – Mielipide ja osallistuminen

Tavoitteena on tuoda esille seikka, joka voi aikuisilla unohtua helposti päätöksenteossa: lapsilla on oikeus osallistua päätöksentekoon ja tuoda mielipiteensä esiin. Lisäksi pohditaan erilaisia argumentointitapoja, oikeuden ja velvollisuuden eroa ja rohkaistaan lapsia oman mielipiteen ilmaisuun. Tavoitteena on ymmärtää, että mielipiteen ilmaisuun kuuluu kiinteästi myös oman kannan perustelu, ja samalla opitaan kuuntelemaan toisen mielipidettä ja perusteluja sekä ymmärretään, että perusteleminen on eri asia kuin väittely.

Lataa tunti

Materiaalit: