Oppimateriaalit, 8.9.2022

Uusi oppimateriaali vaikuttamisesta nettikeskusteluihin

Piiroskuva, jossa tyttöjä digitaalisten laitteiden kanssa.

Verkkohäirintä, vihapuhe sekä mis- ja disinformaatio valitettavasti yleistyvät koko ajan. Myös lapset ja nuoret kohtaavat niitä nettiä käyttäessään. Siksi on entistä tärkeämpää rakentaa aktiivisesti parempaa, toisia kunnioittavaa keskustelukulttuuria. Jokaisella netin ja somen käyttäjällä voi olla siinä roolinsa.

Toukokuussa valmistunut oppimateriaalimme kutsuu pohtimaan, miten nuoret voivat vaikuttaa nettikeskusteluihin. Kenen ääni kuuluu verkossa? Miksi on tärkeää osallistua ja kuunnella muita? Miten voi itse reagoida ja puuttua verkkohäirintään?

Oppimateriaali on suunnattu 13–19-vuotiaille nuorille. Se koostuu kymmenestä toiminnallisesta tehtävästä, jotka vahvistavat nuorten vuorovaikutus-, myötätunto- ja vaikuttamisosaamista. Innostavissa ja monipuolisissa tehtävissä mm.

  • tuotetaan meemejä,
  • ideoidaan tapoja ilmaista myötätuntoa ja myötäintoa netissä,
  • tuotetaan oma taideteos mukailemalla jotain itseen vaikuttanutta teosta,
  • vieraillaan netin keskustelufoorumeilla analysoimassa keskustelijatyyppejä sekä
  • tutustutaan ugandalaisen ja suomalaisen nuoren aktivistin työhön ja ajatuksiin.

Materiaalissa nousevat esiin monet laaja-alaisen osaamisen tavoitteet. Kukin tehtävä toimii itsenäisesti, mutta voit halutessasi rakentaa materiaalin pohjalta vaikka kokonaisen monialaisen oppimiskokonaisuuden! Oppimateriaali on osa Ylen Hyvin sanottu -kampanjaa.

Tältä sivulta pääset lataamaan upean oppimateriaalin vaikuttamisesta nettikeskusteluihin!

Kuva: Lala Del Tejo, Instagram @laladeltejo

Joukko hymyileviä nuoria hyppää korkealle ilmaan
Tapahtumat, Uutiset, 9.4.2024

Olemme mukana NUORI2024-tapahtumassa

Nuorisoalan ammattilaiset kokoontuvat tänä vuonna Suomen suurimpaan nuorisoalan kokoontumiseen, NUORI2024-tapahtumaan 24.-25.4. Tampereelle Tampere-Taloon. Myös Planin…
Piirroskuvitus: eritaustaisia ihmisiä hymyilee ryhmäkuvassa.
Uutiset, 22.3.2024

Tilaa uusi antirasismijuliste!

Antirasismi on aktiivista toimintaa rasismia vastaan. Uudessa julisteessamme autamme tunnistamaan rasismin eri muotoja ja annamme…
Tapahtumat, 9.2.2024

Nuorten timantti -tapahtuman teemana yhdenvertaisuus ja antirasismi

Tarjoamme koululaisryhmille mahdollisuuden osallistua 13–18-vuotiaille nuorille suunnattuun ilmaiseen Nuorten timantti -vaikuttamistapahtumaan 17.4.2024 klo 13–14.