Oppimateriaalit, 8.9.2022

Uusi oppimateriaali vaikuttamisesta nettikeskusteluihin

Piiroskuva, jossa tyttöjä digitaalisten laitteiden kanssa.

Verkkohäirintä, vihapuhe sekä mis- ja disinformaatio valitettavasti yleistyvät koko ajan. Myös lapset ja nuoret kohtaavat niitä nettiä käyttäessään. Siksi on entistä tärkeämpää rakentaa aktiivisesti parempaa, toisia kunnioittavaa keskustelukulttuuria. Jokaisella netin ja somen käyttäjällä voi olla siinä roolinsa.

Toukokuussa valmistunut oppimateriaalimme kutsuu pohtimaan, miten nuoret voivat vaikuttaa nettikeskusteluihin. Kenen ääni kuuluu verkossa? Miksi on tärkeää osallistua ja kuunnella muita? Miten voi itse reagoida ja puuttua verkkohäirintään?

Oppimateriaali on suunnattu 13–19-vuotiaille nuorille. Se koostuu kymmenestä toiminnallisesta tehtävästä, jotka vahvistavat nuorten vuorovaikutus-, myötätunto- ja vaikuttamisosaamista. Innostavissa ja monipuolisissa tehtävissä mm.

  • tuotetaan meemejä,
  • ideoidaan tapoja ilmaista myötätuntoa ja myötäintoa netissä,
  • tuotetaan oma taideteos mukailemalla jotain itseen vaikuttanutta teosta,
  • vieraillaan netin keskustelufoorumeilla analysoimassa keskustelijatyyppejä sekä
  • tutustutaan ugandalaisen ja suomalaisen nuoren aktivistin työhön ja ajatuksiin.

Materiaalissa nousevat esiin monet laaja-alaisen osaamisen tavoitteet. Kukin tehtävä toimii itsenäisesti, mutta voit halutessasi rakentaa materiaalin pohjalta vaikka kokonaisen monialaisen oppimiskokonaisuuden! Oppimateriaali on osa Ylen Hyvin sanottu -kampanjaa.

Tältä sivulta pääset lataamaan upean oppimateriaalin vaikuttamisesta nettikeskusteluihin!

Kuva: Lala Del Tejo, Instagram @laladeltejo

pino kirjoja, joiden päällä omena, kyniä ja kirjanpalikat pöydällä
Uutiset, 24.3.2023

Globaalikasvatuksen suunnittelijana aloitti Mari Tapio

Globaalikoulun tiimi on saanut jälleen vahvistusta, sillä helmikuun alussa meillä aloitti uutena globaalikasvatuksen suunnittelijana Mari…
Nuorten timantti -tapahtuman paneelikeskustelu käynnissä: kuvassa Isaac Sene, Zahra Karimy, Aurora Blomberg sekä lastenhallituksen Martta ja Otto.
Tapahtumat, 16.3.2023

Nuorten timantti -tapahtumassa puhutaan demokratiasta

Tarjoamme koululaisryhmille mahdollisuuden osallistua 13–18-vuotiaille nuorille suunnattuun ilmaiseen Nuorten timantti -vaikuttamistapahtumaan 26.4.2023 klo 13–14.
Uutiset, 25.1.2023

Vertaistukiryhmä Suomeen muuttaneille tytöille starttaa helmikuussa pääkaupunkiseudulla

Plan International Suomen uudet Voimanaisia-ryhmät käynnistyvät helmikuussa ja osallistujia haetaan nyt!Äiti-tytär -hanke on suunnattu 10-16…