Oppimateriaalit, 8.9.2022

Uusi oppimateriaali vaikuttamisesta nettikeskusteluihin

Piiroskuva, jossa tyttöjä digitaalisten laitteiden kanssa.

Verkkohäirintä, vihapuhe sekä mis- ja disinformaatio valitettavasti yleistyvät koko ajan. Myös lapset ja nuoret kohtaavat niitä nettiä käyttäessään. Siksi on entistä tärkeämpää rakentaa aktiivisesti parempaa, toisia kunnioittavaa keskustelukulttuuria. Jokaisella netin ja somen käyttäjällä voi olla siinä roolinsa.

Toukokuussa valmistunut oppimateriaalimme kutsuu pohtimaan, miten nuoret voivat vaikuttaa nettikeskusteluihin. Kenen ääni kuuluu verkossa? Miksi on tärkeää osallistua ja kuunnella muita? Miten voi itse reagoida ja puuttua verkkohäirintään?

Oppimateriaali on suunnattu 13–19-vuotiaille nuorille. Se koostuu kymmenestä toiminnallisesta tehtävästä, jotka vahvistavat nuorten vuorovaikutus-, myötätunto- ja vaikuttamisosaamista. Innostavissa ja monipuolisissa tehtävissä mm.

  • tuotetaan meemejä,
  • ideoidaan tapoja ilmaista myötätuntoa ja myötäintoa netissä,
  • tuotetaan oma taideteos mukailemalla jotain itseen vaikuttanutta teosta,
  • vieraillaan netin keskustelufoorumeilla analysoimassa keskustelijatyyppejä sekä
  • tutustutaan ugandalaisen ja suomalaisen nuoren aktivistin työhön ja ajatuksiin.

Materiaalissa nousevat esiin monet laaja-alaisen osaamisen tavoitteet. Kukin tehtävä toimii itsenäisesti, mutta voit halutessasi rakentaa materiaalin pohjalta vaikka kokonaisen monialaisen oppimiskokonaisuuden! Oppimateriaali on osa Ylen Hyvin sanottu -kampanjaa.

Tältä sivulta pääset lataamaan upean oppimateriaalin vaikuttamisesta nettikeskusteluihin!

Kuva: Lala Del Tejo, Instagram @laladeltejo

Tilaa Tyttöjen päivän materiaali alakouluille!

Tyttöjen päivää vietetään 11.10. Tänä vuonna tyttöjen päivänä nostetaan esiin urheilun vaikutus tyttöjen aseman ja oikeuksien edistäjänä. Ehdit vielä tilata meiltä hauskan Tyttöjen oikeuksien olympialaiset -pelin, joka sopii parhaiten alakoulun ylimmille luokille jumppasalissa tai pihalla järjestettäväksi.
kolme tuoretta lapsen oikeuksien lähettilästä syksyn peruskoulutuksessa vierailun suunnittelutehtävää tekemässä

Uudet lapsen oikeuksien lähettiläät valmiina vierailuille

Elokuun lopulla koulutimme jälleen uusia lapsen oikeuksien lähettiläitä. Koulutus antoi runsaasti eväitä osallistujien reppuihin –…
Planin lapsen oikeuksien lähettiläs koulun käytävällä, taustalla koulun oppilaita.
Rekry, 28.8.2023

Etsitään lapsen oikeuksien lähettiläitä Ouluun

Kiinnostaisiko sinua osa-aikatyö lapsen oikeuksien, yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon parissa? Plan International Suomi rekrytoi lapsen oikeuksien…