Oppimateriaalit, 8.9.2022

Uusi oppimateriaali vaikuttamisesta nettikeskusteluihin

Piiroskuva, jossa tyttöjä digitaalisten laitteiden kanssa.

Verkkohäirintä, vihapuhe sekä mis- ja disinformaatio valitettavasti yleistyvät koko ajan. Myös lapset ja nuoret kohtaavat niitä nettiä käyttäessään. Siksi on entistä tärkeämpää rakentaa aktiivisesti parempaa, toisia kunnioittavaa keskustelukulttuuria. Jokaisella netin ja somen käyttäjällä voi olla siinä roolinsa.

Toukokuussa valmistunut oppimateriaalimme kutsuu pohtimaan, miten nuoret voivat vaikuttaa nettikeskusteluihin. Kenen ääni kuuluu verkossa? Miksi on tärkeää osallistua ja kuunnella muita? Miten voi itse reagoida ja puuttua verkkohäirintään?

Oppimateriaali on suunnattu 13–19-vuotiaille nuorille. Se koostuu kymmenestä toiminnallisesta tehtävästä, jotka vahvistavat nuorten vuorovaikutus-, myötätunto- ja vaikuttamisosaamista. Innostavissa ja monipuolisissa tehtävissä mm.

  • tuotetaan meemejä,
  • ideoidaan tapoja ilmaista myötätuntoa ja myötäintoa netissä,
  • tuotetaan oma taideteos mukailemalla jotain itseen vaikuttanutta teosta,
  • vieraillaan netin keskustelufoorumeilla analysoimassa keskustelijatyyppejä sekä
  • tutustutaan ugandalaisen ja suomalaisen nuoren aktivistin työhön ja ajatuksiin.

Materiaalissa nousevat esiin monet laaja-alaisen osaamisen tavoitteet. Kukin tehtävä toimii itsenäisesti, mutta voit halutessasi rakentaa materiaalin pohjalta vaikka kokonaisen monialaisen oppimiskokonaisuuden! Oppimateriaali on osa Ylen Hyvin sanottu -kampanjaa.

Tältä sivulta pääset lataamaan upean oppimateriaalin vaikuttamisesta nettikeskusteluihin!

Kuva: Lala Del Tejo, Instagram @laladeltejo

Näkökulmat, 20.6.2024

Blogi-teksti tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyöstä oppilaitosten arjessa

Koulun tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnittelu voi kuulostaa hallinnolliselta ylätason byrokratialta, mutta parhaimmillaan laadukas suunnittelu johtaa konkreettisiin…
Tapahtumat, Uutiset, 24.5.2024

Järjestöillä on paljon annettavaa nuorisoalan globaalikasvatukseen

Järjestimme huhtikuussa pidetyssä valtakunnallisessa NUORI2024-tapahtumassa ohjelmaosion nuorisoalan toimijoiden ja erityisesti nuorisoalan koulutuksen roolista globaaliin vastuuseen…
Plan International
Uutiset, 17.5.2024

Hae lapsen oikeuksien lähettilääksi

Rekrytoimme lapsen oikeuksien lähettiläitä työskentelemään syyslukukaudesta 2024 alkaen. Haku on avoinna pääkaupunkiseudulle, Tampereelle, Jyväskylään, Ouluun…