Tapahtumat, 16.1.2023

Ympäristötunteita käsittelevä tutkijatapaaminen 8.2.2023

Ympäristöasiat herättävät monenlaisia tunteita, joiden huomioiminen on tärkeää sekä toiminnan että hyvinvoinnin kannalta. Plan, Nuorisotutkimusseura, Fingo ja dosentti Panu Pihkala kutsuvat kasvatus- ja nuorisoalan ammattilaisia ja nuoria ilmastotoimijoita pohtimaan ympäristötunteita työpajaan, jossa kuullaan Panu Pihkalan uuteen tutkimusartikkeliin pohjautuva esitys ja eri toimijoiden kommenttipuheenvuoroja.

Ympäristökriisin kohtaamisella voi olla monenlaisia seurauksia ja Pihkala esittää, että tarvitaan sekä toimintaa, tunteiden käsittelyä että palautumista. Työpajan tarkoituksena on esitellä Pihkalan tutkimusartikkeliin pohjautuva uusi prosessimalli, keskustella siitä yhdessä ja tuoda se vuoropuheluun käytännön toimijoiden kanssa. Työpajan tavoitteena on aikaansaada ideoita sekä synnyttää motivaatiota mallin soveltamiseen omassa työssä eri aloilla: ilmastotoiminnassa, globaalikasvatuksessa ja nuorisoalan kestävän kehityksen käytännöissä.

Aika ja paikka: Ke 8.2.2023 klo 13-16 Fingon koulutustila, Lintulahdenkuja 10 (2.krs), Helsinki (läsnätilaisuus, ei striimausta).

Tilaisuuden ohjelma:

13.00 Tervetulokahvit 

13.30 Tilaisuuden avaus

Puheenjohtajina toimivat Ronja Karkinen ja Minna Mannert Planista.

13.50 Alustus aiheeseen

Dos. Panu Pihkala: “Ympäristötunteet prosessinäkökulmasta”. Alustus pohjautuu tuoreeseen artikkeliin: The Process of Eco-Anxiety and Ecological Grief: A Narrative Review and a New Proposal. Artikkelin ydinkohdat suomeksi: Ympäristöahdistuksen prosessimalli.

14.20 Pyydetyt kommenttipuheenvuorot ja keskustelu

Nuorten Luontodelegaatti Alli Pylkkö

Elokapina-liikkeessä toimiva ympäristöaktivisti Theo Levlin

Tutkimusprofessori Sofia Laine, Nuorisotutkimusseura

Ohjelmapäällikkö Minna Mannert, Plan International globaalikoulu

15.10 Pienryhmäporina

15.30 Kokoava yhteinen keskustelu ja tilaisuuden päätös. 

16.00 Tilaisuuden päätös. Jatkokeskustelu ravintola Siltasessa.

Ilmoittautuminen

Tilaisuuteen on ennakkoilmoittautuminen. Ilmoittaudu mukaan verkkolomakkeella. Huom. Paikkoja on rajatusti.

Tilaisuuden järjestäjät: Fingo, Nuorisotutkimusverkosto, Plan International Suomi ja Koneen säätiön hanke Kirjallisuus ja lukeminen ilmastokriisin aikakaudella.

Lisätiedot:

Käytännön asiat: Minna Mannert, minna.mannert@plan-international.org

Sisällölliset kysymykset: Panu Pihkala, panu.pihkala@helsinki.fi

Tutustu aiheeseen tarkemmin:

Nykytunteiden museon sivu ja video ympäristötunteista.

Vietämme lapsen oikeuksien viikkoa 20.11. alkaen

Lapsen oikeuksien viikkoa vietetään jälleen 20. – 26.11.2023 Tänä vuonna viikon teemana on lapsen oikeus…
Uutiset, 12.10.2023

Haku Planin lastenhallitukseen auki!

Tunnetko vaikuttamisesta kiinnostuneen nuoren? Haku Planin lastenhallitukseen on nyt auki ja etsimme yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta innostuneita uusia lastenhallituslaisia. Hakea voivat kaikki 11–16-vuotiaat (syntyneet 2007–2012) nuoret. Aikaisempaa kokemusta vaikuttamisesta ei tarvitse olla –  pelkkä kiinnostus riittää!  Planin lastenhallitus on nuorten vaikuttajaryhmä, johon kuuluu kaksikymmentä 11–18-vuotiasta nuorta eri puolelta Suomea.  

Lataa Tyttöjen päivän materiaali alakouluille!

Tyttöjen päivää vietetään 11.10. Tänä vuonna tyttöjen päivänä nostetaan esiin urheilun vaikutus tyttöjen aseman ja oikeuksien edistäjänä. Voit ladata olympialaisten tehtävät ja teemaan sopivan aamunavauksen täältä: https://www.globaalikoulu.net/materiaalit/tyttojen-paiva-2023-teemana-urheilu. Lisää tietoa tyttöjen päivän teemasta ja osallistumismahdollisuuksista löydät Planin verkkosivuilta.