Koulutukset, 16.12.2021

Kehittämisprojektit vievät kestävän kehityksen työtä eteenpäin Linnankosken lukiossa ja Piikkiön yhtenäiskoulussa

Lasten oikeuksien lähettiläs pitämässä tuntia.

”Toivoisin, että kestävä kehitys ei tulevaisuudessa näyttäytyisi vain pelkkänä teemapäivänä silloin tällöin, vaan että se olisi kokonaisuus, joka kuuluisi kouluarkeen ikään kuin läpäisyperiaatteella. Kestävän kehityksen tulisi näkyä meidän arkemme jokaisena päivänä!” – Teija Laukkanen, luokanopettaja, Piikkiön yhtenäiskoulu

Globaalikoulu on toteuttanut jo kahdesti opettajien täydennyskoulutuskokonaisuuden nimeltä ”Ratkaisijat – Kestävän kehityksen kasvatuksella aktiivista toimijuutta”.

Koulutuksen ydinkysymys on ollut, miten koulun toimintakulttuuria voidaan kehittää niin, että se tukee kestävää kehitystä. Koulutuksessa on pohdittu sekä Planin asiantuntijoiden että vierailevien kouluttajien johdolla:

  • Koulun roolia kestävän kehityksen edistämisessä,
  • Osallisuutta koulussa ja nuorten ilmastovastuullisen toiminnan tukemista,
  • Tunnetaitoja kestävän kehityksen kasvatuksessa, ja
  • Ratkaisukeskeistä ilmastokasvatusta.

Koulutukseen kuuluu omassa koulussa toteutettava projektityö, sillä tämä kannustaa opettajaa soveltamaan oppimaansa omaan työhönsä ja ulottaa koulutuksen vaikutukset yksittäisestä opettajasta hänen oppilaisiinsa ja parhaassa tapauksessa koko työyhteisöön. Keväällä 2021 projektityö kulki nimellä kehittämisprojekti, syksyllä puhuimme pedagogisesta kokeilusta. Kahdesta viime kevään kehittämisprojektista on nyt tehty video!

Ensimmäisellä videolla ääneen pääsee porvoolaisen Linnankosken lukion kestävän kehityksen tiimi, joka kehittää koululle omaa ilmasto-ohjelmaa. Ajatus tiimin perustamisesta sai alkunsa Ratkaisijat-koulutuksessa, johon osallistui musiikinopettaja Anu Tikka-Blomqvist. Nyt Linnankosken lukiossa kestävän kehityksen kysymyksiä käsitellään monin eri tavoin. 

”Minulle on valjennut se ihan selkeäksi, että kaikilla on oikeus ilmastokasvatukseen”, kertoo Anu. ”Eikä se tarkoita vain sitä, että lyödään nuorille faktat pöytään, mitä ongelmia on, ja jätetään käsittelemättä tunteita, mitä ilmastonmuutos herättää. Laadukas ilmastokasvatus tarkoittaa minun mielestäni sitä, että annetaan nuorille työkaluja tulevaisuuteen ja siihen, mitä asialle voi oikeasti tehdä.”  

Toisen videon tähti on Piikkiön yhtenäiskoulun opettaja Teija Laukkanen. Teija suunnitteli kehittämisprojektinaan koko alakoulun mittaisen oppimispolun, jonka painopisteenä on kestävä kehitys. Aihetta käsitellään toiminnallisten harjoitteiden ja draaman avulla, tunne- ja tietoisuustaitoja samalla kehittäen. Jokaiselle luokka-asteelle on omat tavoitteensa.

”Tämä on tietyllä tavalla kasvava polku”, kertoo Teija. ”Polku alkaa ensimmäisillä luokilla ihan lähiympäristön kunnioittamisesta ja sitten se kasvaa siitä pikkuhiljaa maailmanlaajuiseksi.”

Voit nyt ilmoittautua kevään 2022 Ratkaisijat-koulutuksiin! Yksi koulutus toteutuu kokonaan verkossa (koulutuspäivät 17.2., 22.3. ja 11.4.). Toinen on monimuotokoulutus Vantaalla Heurekassa (koulutuspäivät 7.2., 16.3. ja 4.4.). Lue lisää ja varaa paikkasi koulutuksesta: https://www.www.globaalikoulu.net/ratkaisijat/.

Lapsen oikeuksien viikko on pian taas täällä!

Lapsen oikeuksien viikkoa vietetään jälleen 18.–24.11. Tänä vuonna viikon teemana on lapsen oikeus oppimiseen, mikä sopiikin erinomaisesti myös kouluissa ja oppilaitoksissa esiin nostettavaksi.
Uutiset, 14.10.2024

Kuuntele podcast antirasistisesta kasvatuksesta

Kaipaatko ajattelemisen aihetta antirasistisen kouluyhteisön rakentamisesta ja opettajuudesta? Globaalikoulun ohjelmapäällikkö Minna Mannert ja tutkija Saara…
Tasa-arvo- ja koulutus-teksti kuutioissa
Koulutukset, Uutiset, 11.10.2024

Yhdenvertaisen koulun rakentajat -koulutus opettajille Kuopiossa 

Tule mukaan keväällä 2025 Kuopiossa järjestettävään maksuttomaan täydennyskoulutukseen, joka tarjoaa ainutlaatuisen tilaisuuden kehittää koulun toimintakulttuuria ja pedagogiikkaa yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon näkökulmasta.