Tapahtumat, 6.10.2022

Juhlikaa tyttöjen päivää 11. lokakuuta!

Kansainvälistä tyttöjen päivää vietetään kymmenettä kertaa 11.10. Tyttöjen koulutus on maailman paras sijoitus, joten tänä vuonna päivän teemana on talous. Kun kaikki tytöt pääsevät kouluun, taloudellinen tasa-arvo ja oikeudenmukaisuus lisääntyvät. Planin lastenhallituksen nuoret ovat tehneet innostavan ja selkeän aamunavaukseen soveltuvan äänitteen, jossa he kertovat talouden vaikutuksesta tasa-arvoon ja tyttöjen oikeuksiin. 

Voit soittaa aamunavauksen koulussasi tyttöjen päivänä 11.10. Se on helppo tapa tuoda kansainvälinen merkkipäivä koko koulun tietoon! 

Aamunavaus on saatavilla äänitiedostona tai tekstimuodossa. Äänitiedostolla aamunavauksen lukevat Minni ja Martta Planin lastenhallituksesta.

Jos haluat suositella opiskelijoillesi kirjoja, jotka auttavat ymmärtämään tyttöjen ja naisten asemaa ja oikeuksia, meillä on muutama hyvä vinkki!

Nämä kirjat kertovat, miten patriarkaalinen talousjärjestelmä on syrjinyt ja hyödyntänyt naisia kautta historian, miksi taloudellinen itsenäisyys on tytöille ja naisille ensiarvoisen tärkeää ja millaisilla kulutusvalinnoilla voimme edistää tasa-arvoisempaa maailmaa. 

Viisi kirjaa tyttöjen päivään liittyen:

  • Julia Thurén: Kaikki kuluttamisesta (Gummerus 2021)   
  • Caroline Criado Pérez: Näkymättömät naiset (WSOY 2020)  
  • Maria Pettersson: Historian jännät naiset (Atena 2020)  
  • Virginia Woolf: Oma huone (Tammi 1980)  
  • Katrine Marcal: Kuka valmisti Adam Smithin päivällisen? – Tarina naisista ja taloudesta (niin & näin 2021)  

Vietämme lapsen oikeuksien viikkoa 20.11. alkaen

Lapsen oikeuksien viikkoa vietetään jälleen 20. – 26.11.2023 Tänä vuonna viikon teemana on lapsen oikeus…
Uutiset, 12.10.2023

Haku Planin lastenhallitukseen auki!

Tunnetko vaikuttamisesta kiinnostuneen nuoren? Haku Planin lastenhallitukseen on nyt auki ja etsimme yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta innostuneita uusia lastenhallituslaisia. Hakea voivat kaikki 11–16-vuotiaat (syntyneet 2007–2012) nuoret. Aikaisempaa kokemusta vaikuttamisesta ei tarvitse olla –  pelkkä kiinnostus riittää!  Planin lastenhallitus on nuorten vaikuttajaryhmä, johon kuuluu kaksikymmentä 11–18-vuotiasta nuorta eri puolelta Suomea.  

Lataa Tyttöjen päivän materiaali alakouluille!

Tyttöjen päivää vietetään 11.10. Tänä vuonna tyttöjen päivänä nostetaan esiin urheilun vaikutus tyttöjen aseman ja oikeuksien edistäjänä. Voit ladata olympialaisten tehtävät ja teemaan sopivan aamunavauksen täältä: https://www.globaalikoulu.net/materiaalit/tyttojen-paiva-2023-teemana-urheilu. Lisää tietoa tyttöjen päivän teemasta ja osallistumismahdollisuuksista löydät Planin verkkosivuilta.