Videot

Nyt kuuntele mua!

Nyt kuuntele mua! on YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen 20-vuotisjuhlavuoden kunniaksi julkaistu kappale. Kappaleen on säveltänyt Kengurumeningistä tuttu Klaus Tuominen ja tanssikoreografian on tehnyt Marko Keränen. Hyvän mielen musiikkivideolla tanssitaan, lauletaan ja juhlitaan sitä, että lapsen oikeudet kuuluvat kaikille lapsille. Sopii varhaiskasvatukseen ja alkuopetukseen.

Nyt kuuntele mua! -nuotit (pdf)

Viisi vihapuhetarinaa

Milloin sanat muuttuvat vihapuheeksi? Viisi itse vihapuhetta kohdannutta suomalaista kertoo oman tarinansa videolla. Vihapuhevideoita voi käyttää yhdessä Vihapuheesta dialogiin -opetusmateriaalin kanssa havainnollistamaan, mitä vihapuhe on, minkälaiset ihmiset sitä voivat kohdata ja mitä se aiheuttaa vihapuhetta kohdanneelle ihmiselle. Videoihin liittyy reflektioharjoitus, jonka voi tehdä ryhmän kanssa. Videot sopivat yläkouluun ja toiselle asteelle.

Vihapuheesta dialogiin -videot (YouTube)
Videoihin liittyvät reflektiokysymykset (pdf)

Ett brev från Barsha

I ett livfullt brev tar Barsha med dig till sitt hem och visar hur barn bäst förbereder sig för katastrofer. Barshas brev är en film i 360-grader, där du kan titta runt i bilden med hjälp av musen eller fingret. Genom filmen och tillhörande pedagogiska övningar synliggörs barns utsatthet vid katastrofer men också hur barn är med och bidrar till en stärkt motståndskraft mot kommande katastrofer. För dig som vill undervisa kring barnets rättigheter och de globala målen för hållbar utveckling passar Ett brev från Barsha, med flera pedagogiska övningar direkt från verkligheten. Målgrupp: Årskurs 9 och gymnasiet. Materialet har skapats av Plan International Sverige.

Ladda ner pedagogiska övningar som hör ihop med filmen (pdf)

Lempijuttuni – Hennockin tarina

Jokaisella lapsella on oikeus leikkiä. Etiopialainen Hennock kertoo videolla lempipuuhistaan. Video sopii esiopetukseen ja alakouluun. Voit antaa oppilaille tehtäväksi miettiä videon katsomisen jälkeen, mikä heitä ja Hennockia yhdistää. Tutustukaa myös maailman leikkeihin Ideapakan avulla!

Globaalien pihaleikkien ideapakka

Koska olen tyttö

Planin Koska olen tyttö -kampanjan video (kesto 3 min) kertoo tyttöjen tilanteesta, unelmista, haasteista ja mahdollisuuksista globaalisti. Video käsittelee rankkoja teemoja ja voi herättää erilaisia tunteita. Video kannattaa käsitellä opettajajohtoisesti niin, että ensimmäisen katselukerran jälkeen puretaan ajatuksia ja tunteita, joita video herätti. Sitten toisella katselukerralla voi antaa oppilaille tehtäväksi poimia videosta asioita, jotka estävät tyttöjen oikeuksien toteutumista ja asioita, jotka edesauttavat tyttöjen oikeuksien toteutumista.

Tämä video on helppo tapa kertoa tai kerrata, mistä YK:n lapsen oikeuksien sopimuksessa on kyse. Voit antaa oppilaille tehtäväksi kirjoittaa videon katsomisen aikana muistiin ne lapsen oikeudet, jotka videolla mainitaan. Voitte myös keskustella videon jälkeen siitä, mihin lapsen oikeuksien sopimusta tarvitaan. Video sopii ala- ja yläkouluun.

Kuollut meemi – videoyhteistyö Blokessien kanssa

Blokess- kollektiivin kanssa toteutettu video vihapuhetta ja kiusaamista vastaan - mitä tapahtuu, kun Sepolla on uudet kengät?