Varhaiskasvatus

Tytöt ja ilmasto -materiaali

Tyttöjen päivää vietetään 11.lokakuuta. Planin tyttöjen päivän koulumateriaalissa käsitellään ilmastonmuutosta kehitysmaiden nuorten ja suomalaisten nuorten näkökulmista. Syksyn 2019 materiaalissa on aamunavauksia, kirjallisuusvinkkejä sekä ohjeet koulun oman ilmastoteon ideointiin. Ideoilla voi osallistua myös OAJ:n ja Planin yhteiseen koulujen ilmastoteko-kilpailuun, joka on käynnissä 25.10.2019 saakka. Materiaalit ja kilpailun osallistumisohjeet löytyvät Planin Koulujen ilmastoteko -sivuilta.

Taustatietoa tytöt ja ilmasto -teemasta
Oppituntirunko Koulujen ilmastoteko -ideakilpailun järjestämiseen
Alakoulun aamunavaukset
Yläkoulun ja toisen asteen aamunavaukset
Lukuvinkkejä tytöt ja ilmasto -teemasta

Nyt kuuntele mua!

Nyt kuuntele mua! on YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen 20-vuotisjuhlavuoden kunniaksi julkaistu kappale. Kappaleen on säveltänyt Kengurumeningistä tuttu Klaus Tuominen ja tanssikoreografian on tehnyt Marko Keränen.

Nyt Kuuntele Mua! -nuotit

Lempijuttuni – Hennockin tarina

Jokaisella lapsella on oikeus leikkiä. Etiopialainen Hennock kertoo videolla lempipuuhistaan. Video sopii esiopetukseen ja alakouluun. Voit antaa oppilaille tehtäväksi miettiä videon katsomisen jälkeen, mikä heitä ja Hennockia yhdistää. Tutustukaa myös maailman leikkeihin Ideapakan avulla!

Globaalien pihaleikkien ideapakka

Muistiepeli

"Muistiepeli" on pääasiassa 6 - 10 -vuotiaille lapsille suunnattu muistipeli, jossa lapsen oikeuksien peruskysymykset tulevat elävästi esille kuvien ja lorujen kautta. Tässä ladattavassa tiedostossa kortit ovat A5 kokoa ja tulostamisen helpottamiseksi kaksi korttia on sijoitettu A4 -kokoiselle paperiarkille.

Lataa Muistiepeli

Kaiken maailman leikit -ideapakka

Globaalien pihaleikkien ideapakasta löytyy monenlaisia leikkejä eri puolilta maailmaa. Ideapakka avaa uusia näkökulmia muihin maihin ja kulttuureihin hauskan tekemisen kautta. Se sopii varhaiskasvatukseen ja alakouluun ja on oivallinen esimerkiksi välituntileikkeihin. Ideapakka on rekisteröity tavaramerkki.

Lataa ideapakka

Planin globaalikoulun video kertoo, mistä YK:n lapsen oikeuksien sopimuksessa on kyse.