Varhaiskasvatus

Tytöt ja ilmasto -materiaali

Tytöt ja ilmasto -opetusmateriaalipaketin avulla voi käsitellä monipuolisesti tyttöjen oikeuksia ja ilmastonmuutosta. Materiaaliin kuuluu taustatietoa aiheesta, lukuvinkkejä ja oppimispeli. Tavoitteena on syventää ymmärrystä lapsen oikeuksista, tasa-arvosta ja ilmastonmuutoksesta sekä hahmottaa tyttöjen oikeuksien ja ilmastonmuutoksen välisiä yhteyksiä. Materiaali sopii erityisesti maantiedon, uskonnon, elämänkatsomustiedon, yhteiskuntaopin ja terveystiedon opetukseen.

Lukuvinkit on jaoteltu ikätason mukaisesti: vinkkejä on alakoulun 1.–3. luokille ja 4.–6. luokille, yläkouluun ja toiselle asteelle. Taustatieto ja oppimispeli on tarkoitettu yläkouluun ja toiselle asteelle. Oppimispelin avulla voit testata tietosi. Peli antaa välitöntä palautetta osaamistasostasi ja mahdollisuuden ratkaista tehtäviä erilaisten vihjeiden avulla.

Tytöt ja ilmasto -oppimispeli
Taustatietoa: Ilmastonmuutos heikentää tyttöjen oikeuksia (pdf)
Lukuvinkkejä tytöt ja ilmasto -teemasta

Nyt kuuntele mua!

Nyt kuuntele mua! on YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen 20-vuotisjuhlavuoden kunniaksi julkaistu kappale. Kappaleen on säveltänyt Kengurumeningistä tuttu Klaus Tuominen ja tanssikoreografian on tehnyt Marko Keränen. Hyvän mielen musiikkivideolla tanssitaan, lauletaan ja juhlitaan sitä, että lapsen oikeudet kuuluvat kaikille lapsille. Sopii varhaiskasvatukseen ja alkuopetukseen.

Nyt kuuntele mua! -nuotit (pdf)

Minneskoj – Memoryspel om barnets rättigheter

Minneskoj är ett memoryspel för 6-10 åringar. Genom att spela lär sig spelarna om grundfrågorna i barnets rättigheter – rätt till hälsa, utbildning, namn, lek, bra levnadstandard – på ett levande sått genom bilder och dikter.
I spelet försöker man precis samma sätt som i vanliga memoryspel få par, men paren kompletterar varandra på ett skojigt sätt: bilderna är lite annorlunda coh rimmen fortsätter från ett kort tlll ett annat. Kortleken innehåller två olika spelregler: de första är framför allt för barn som just kommit upp i skolålder, och de andra för lite äldre. Spelet passar även för barn i förskoleåldern. Minneskoj-spelet går att beställas helt gratis från kotimaa @ plan.fi

Lempijuttuni – Hennockin tarina

Jokaisella lapsella on oikeus leikkiä. Etiopialainen Hennock kertoo videolla lempipuuhistaan. Video sopii esiopetukseen ja alakouluun. Voit antaa oppilaille tehtäväksi miettiä videon katsomisen jälkeen, mikä heitä ja Hennockia yhdistää. Tutustukaa myös maailman leikkeihin Ideapakan avulla!

Globaalien pihaleikkien ideapakka

Muistiepeli

Muistiepeli on 6–10-vuotiaille suunnattu muistipeli, jossa lapsen oikeuksien peruskysymykset tulevat elävästi esille kuvien ja lorujen kautta. Lasten piirrokset kuvittavat lapsen oikeuksien sopimuksen artikloita. Ladattavassa tiedostossa kortit ovat A5-kokoa, ja tulostamisen helpottamiseksi kaksi korttia on sijoitettu A4-kokoiselle paperiarkille.

Muistiepeli (pdf)

Kaiken maailman leikit -ideapakka

Globaalien pihaleikkien ideapakasta löytyy monenlaisia leikkejä eri puolilta maailmaa. Ideapakka avaa uusia näkökulmia muihin maihin ja kulttuureihin hauskan tekemisen kautta. Se sopii varhaiskasvatukseen ja alakouluun ja on oivallinen esimerkiksi välituntileikkeihin. Ideapakka on rekisteröity tavaramerkki.

Lataa ideapakka