Tyttöjen päivän teemana vuonna 2020 on verkkoviha ja -häirintä. Mediakasvatusaineisto nostaa esiin verkkohäirinnän ja valeuutisten teemoja.
Kahden 45 minuutin mittaisen oppitunnin kokonaisuus soveltuu yläkouluille.
Upea, täysin uudistettu Lapsen oikeuksien kymppi on julkaistu! Lapsen oikeuksien kymppi on kymmenen kaksoistunnin mittainen opetuskokonaisuus, jonka avulla voi käsitellä oppilaiden kanssa lapsen oikeuksia ja kestävää kehitystä monipuolisesti ja toiminnallisesti. Opetuskokonaisuus on suunnattu alakoulun 4.–6.-luokkalaisille. Eri oppiaineita integroivana kokonaisuutena Lapsen oikeuksien kymppi soveltuu erinomaisesti monialaiseksi oppimiskokonaisuudeksi. Tilaa Lapsen oikeuksien kymppi -kirja itsellesi maksutta tai lataa se pdf-muodossa.
Kaipaatko vaihtelua opetukseesi tai uutta näkökulmaa globaalikasvatukseen? Planin koulutetut lapsen oikeuksien lähettiläät tuovat tervetulleen lisän koulun globaalikasvatukseen myös korona-aikana. Lähettilästunti voidaan toteuttaa eri tavoin: perinteiseen tapaan luokkahuoneessa, ulkona koulun pihalla tai luonnossa tai etäyhteydellä. Olipa toteutustapa mikä vain, tunneilla käytetään monipuolisia ja osallistavia menetelmiä.
Koulutamme vuosittain satoja kasvatusalan ammattilaisia globaalikasvatuksen näkökulmista ja menetelmistä. Koulutukset ovat maksuttomia osallistujille, ja ne soveltuvat veso-koulutuksiksi. Järjestämme tilauskoulutuksia tarvittaessa myös webinaareina. Tarjoamamme tilauskoulutukset vuonna 2020 ovat:
- Vihapuheesta dialogiin
- Lapsen oikeudet ja kestävä kehitys varhaiskasvatuksessa
Tytöt ja ilmasto -opetusmateriaalipaketin avulla voit käsitellä monipuolisesti tyttöjen oikeuksia ja ilmastonmuutosta. Materiaaliin kuuluu taustatietoa, lukuvinkkejä ja oppimispeli. Tavoitteena on syventää ymmärrystä lapsen oikeuksista, tasa-arvosta ja ilmastonmuutoksesta sekä hahmottaa näiden välisiä yhteyksiä. Lukuvinkit on jaoteltu ikätason mukaisesti: vinkkejä on alakoulun 1.–3. luokille ja 4.–6. luokille, yläkouluun ja toiselle asteelle. Taustatieto ja oppimispeli on tarkoitettu yläkouluun ja toiselle asteelle. Oppimispelin avulla voit testata tietosi. Peli antaa välitöntä palautetta osaamistasostasi ja mahdollisuuden ratkaista tehtäviä erilaisten vihjeiden avulla.
Taustatietoa tytöt ja ilmasto -teemastaPuhuttelevien valokuvanäyttelyidemme avulla voit käsitellä lapsen oikeuksia ja tasa-arvoa monipuolisesti. Toivoa etsimässä -näyttely ja sitä tukeva oppimateriaali käsittelevät ilmastonmuutoksen vaikutuksia tyttöjen elämään Kambodzhassa. Turvallinen alku elämälle -näyttelyn ja sitä tukevan oppimateriaalin teema on seksuaali- ja lisääntymisterveys ja -oikeudet Mosambikissa. Oppimateriaalit tukevat teemoihin syventymistä, laajentavat niiden käsittelyä oppilaiden omaan kontekstiin ja auttavat ymmärtämään globaaleja syy-seuraussuhteita.
Toivoa etsimässä -oppimateriaali (pdf)Miltä tuntuu olla lapsi, joka joutuu jättämään kotinsa? Astu yhteen maailman suurimmista pakolaisleireistä ja koe pakolaislapsen matka uuteen elämään 360°-tarinana.
Uusi kotini -dokumentti on vuorovaikutteinen tarina, jonka toteutuksessa on käytetty virtuaalitodellisuustekniikkaa, 360 asteen videokuvaa ja kuvia. Niiden avulla oppilaat voivat navigoida leirissä ja tutustua leirin jokapäiväiseen elämään ja paikkoihin.
08.01.2021
Syksyn 2020 aikana toteutimme Opetushallituksen tuella kolme Toimii! -koulutuskokonaisuutta. Toimii! -koulutuksen tavoitteena oli vahvistaa osallistujien sisällöllistä ja pedagogista osaamista kestävän […]
Lue lisää