Tilattavat opetusmateriaalit

Plan Suomi on tuottanut globaalikasvatusmateriaaleja, joita voi tilata opetuskäyttöön. Aineistot on tehty useiden eri yhteistyötahojen kanssa ja ne on tarkoitettu erityisesti koulujen, nuorisotalojen, järjestöjen, päiväkotien ja seurakuntien työvälineiksi.

Globaalikasvatusmateriaalit ovat maksuttomia ja niitä voi tilata postituskulujen hinnalla tilauslomakkeella tai sähköpostitse osoitteesta kotimaa @ plan.fi.

Disability Awareness Toolkit ei ole tilattavissa, mutta materiaalin pdf-tiedosto on ladattavissa tältä sivulta.

Sanoista tehty -opetusmateriaali tasa-arvon ja sukupuolistereotypioiden käsittelyyn

Lapsille opetetaan syntymästä lähtien sukupuoleen perustuvia asenteita, normeja ja odotuksia, jotka koskevat heidän käyttäytymistään, arvojaan ja rooliaan. Nämä rajoittavat kaikkia sukupuolia, mutta todisteiden valossa sukupuolinormit vaikuttavat erityisen paljon tyttöjen toimintaan, tuleviin mahdollisuuksiin ja siihen, mitä he odottavat tulevaisuudelta.

Sanoista tehty -opetusmateriaalissa on kolme kaksoistunnin mittaista tehtäväkokonaisuutta, joiden avulla voidaan käsitellä ja purkaa sukupuoleen liittyviä stereotypioita sekä käsitellä tasa-arvoa ja digitalisaation vaikutuksia naisten ja tyttöjen arkeen ympäri maailman. Osassa tehtävistä hyödynnetään Sheboard-sovellusta. Materiaalia voi käyttää opetuksessa myös ilman sovellusta. Siinä tapauksessa kannattaa katsoa oheinen lyhyt video, jossa kerrotaan, mikä Sheboard-sovelluksen idea on ja miten se toimii.

Opetusmateriaali on saatavilla suomeksi ja englanniksi.

Sanoista tehty -opetusmateriaali
Raised by Words Educational Toolkit
Ohjeet Sheboard-sovelluksen lataamiseen ja käyttöön

Ta din rätt – ett kortspel för att lära känna FN:s Barnkonvention

Ta din rätt är ett kortspel för barn och vuxna. Med spelet lär man sig om FN:s Barnkonvention. Spelet är en vanlig kortlek på 52 kort och 2 jokrar, för att Barnkonventionen har 54 artiklar. Det finns ett kort för varje Barnkonventionens artikel, med information om artikeln. Kortlek kan användas för vilken vanlig kortspel som helst, men med leket kommer också instruktioner till Ta din rätt -spelet, som kan användas att lära mer om Barnkonventionen.

Korlek går att beställas gratis från Plan, genom att skicka mejl till kotimaa @ plan.fi.

Minneskoj – memoryspel om barnets rättigheter

Minneskoj är ett memoryspel för 6-10 åringar. Genom att spela lär sig spelarna om grundfrågorna i barnets rättigheter - rätt till hälsa, utbildning, namn, lek, bra levnadstandard - på ett levande sått genom bilder och dikter.
I spelet försöker man precis samma sätt som i vanliga memoryspel få par, men paren kompletterar varandra på ett skojigt sätt: bilderna är lite annorlunda coh rimmen fortsätter från ett kort tlll ett annat.
Kortleken innehåller två olika spelregler: de första är framför allt för barn som just kommit upp i skolålder, och de andra för lite äldre. Spelet passar även för barn i förskoleåldern.

Minneskoj -spelet går att beställas helt gratis från kotimaa @ plan.fi

Vihapuheesta dialogiin -koulutusmateriaali

Vihapuheesta dialogiin -koulutusmateriaali tarjoaa tietoa ajankohtaisesta ongelmasta: vihapuheesta. Mitä on vihapuhe tai vihainen puhe? Miksi vihapuhe uhkaa sananvapautta? Materiaali sisältää toiminnallisia, osallistavia menetelmiä, joiden avulla vihapuhetta voi käsitellä nuorten kanssa ja kehittää yhdessä ratkaisuja vihapuheeseen. Se on suunnattu ensisijaisesti yläkoulussa ja toisella asteella toimiville kasvattajille. Vihapuhe sopii hyvin monialaisen oppimiskokonaisuuden aiheeksi. Materiaali on saatavilla suomeksi ja ruotsiksi.

Vihapuheesta dialogiin
Från hatretorik till dialog

Kaiken maailman leikit -ideapakka

Globaalien pihaleikkien ideapakasta löytyy monenlaisia leikkejä eri puolilta maailmaa. Ideapakka avaa uusia näkökulmia muihin maihin ja kulttuureihin hauskan tekemisen kautta. Se sopii varhaiskasvatukseen ja alakouluun ja on oivallinen esimerkiksi välituntileikkeihin. Ideapakka on rekisteröity tavaramerkki.

Lataa ideapakka