Ratkaisijat

Ammattitaitoisin, eettisin ja innostavin koulutus, jossa olen ollut aikoihin. Aivan täysi 10!”

Ihana ja monipuolinen koulutus! Hienosti myös osallistava, vaikka verkossa tavattiinkin.”

Tämä koulutus oli eheä, selkeä kokonaisuus, joka oli nivottu hyvin kouluarkea tukevaksi.”

Erittäin mielenkiintoiset aiheet, inspiroiva ja keskusteleva ryhmä, paljon jaettuja ideoita ja ajatuksia, hyvä henki, erinomaiset vetäjät!

– Vuonna 2020 koulutuksiimme osallistuneet opettajat

Koulutus: Ratkaisijat – ilmastokasvatuksella aktiivista toimijuutta

Kestävä kehitys ja ilmastonmuutos ovat aikamme suuria haasteita, joihin myös koulun on vastattava. Yhä useammat lapset ja nuoret ovat huolissaan tulevaisuudestaan ja haluavat vaikuttaa ja toimia sen eteen. Opettajina voimme vahvistaa nuorten osallisuutta ja tukea heidän ilmastomyönteistä toimintaansa.

Ratkaisijat-koulutus antaa välineitä, vertaistukea ja uutta intoa ilmastokasvatukseen ja oppilaiden aktiivisen toimijuuden ja osallisuuden tukemiseen. Koulutus vahvistaa sisällöllistä ja pedagogista osaamistasi kestävän kehityksen teemoista. Kouluttajina toimivat Planin Globaalikoulun, Kehittämiskeskus Opinkirjon, Lapin yliopiston sekä Biologian ja maantieteen opettajien liitto BMOL ry:n asiantuntijat.

Koulutuksen sisältö:

• Kestävä kehitys ja koulun rooli
  • Osallisuus koulussa
  • Ratkaisukeskeinen ilmastokasvatus
  • Tunteet ja toiminta osana ilmastokasvatusta
  • Nuorten aktiivinen kansalaisuus

Mitä? Täydennyskoulutus sisältää kuusi webinaaria, verkkovalmennusta, itsenäisiä välitehtäviä ja omassa koulussa toteutettavan kehittämisprojektin. Kehittämisprojekti voi olla esimerkiksi monialainen oppimiskokonaisuus tai pienimuotoisempi pedagoginen kokeilu. Koulutuksessa käytetään osallistavia menetelmiä ja hyödynnetään Erätauko-keskustelumenetelmää. Koulutus vastaa laajuudeltaan 5 opintopistettä.

Kenelle? Täydennyskoulutus on suunnattu peruskoulun ja toisen asteen opetushenkilöstölle ja johdolle.

Missä? Koulutus järjestetään verkossa. Webinaarit pidetään Microsoft Teamsissa. Verkko-oppimisympäristönä toimii Teachable.

Milloin? Järjestämme keväällä 2021 kaksi samansisältöistä koulutusta. Valitse toinen:

• Ryhmä 1: Webinaarit ti 2.2., to 18.2., to 18.3., ke 31.3., ma 12.4. ja ti 4.5. klo 13.30–16.00
  • Ryhmä 2: Webinaari to 4.2., ke 17.2., ke 17.3., ti 30.3., to 15.4. ja ma 3.5. klo 14.30–17.00

Kouluttajat:

• Globaalikasvatuksen asiantuntija Leena Honkasalo, Plan International Suomi
  • Erityisasiantuntija Tiina Karhuvirta, Kehittämiskeskus Opinkirjo
  • Apulaisprofessori Ilkka Ratinen, Lapin yliopiston kasvatustieteiden tiedekunta
  • Ympäristökasvatuksen asiantuntija Pinja Sipari, BMOL ry

Koulutuksen jälkeen

• ymmärrät, mikä on koulun rooli kestävän tulevaisuuden rakentamisessa,
  • tunnet kestävän kehityksen tavoitteet ja miten käsittelet niitä oman oppiaineesi opetuksessa,
  • tiedät, mitä on ratkaisukeskeinen ilmastokasvatus ja miten ilmastomyönteistä toimintaa ja arvoja voidaan tukea koulussa,
  • tiedostat tunteiden merkityksen osana ilmastokasvatusta,
  • pystyt vahvistamaan oppilaiden osallisuutta koulussa ja
  • tunnet konkreettisen mallin, jolla tukea nuorten aktiivista kansalaisuutta.

Koulutus järjestetään Opetushallituksen tuella, ja se on siksi osallistujille maksuton. Saat osallistumisestasi todistuksen.

Ilmoittautuminen: Varaa paikkasi koulutuksesta sunnuntaihin 31.1. mennessä tällä lomakkeella.

Lisätiedot: Leena Honkasalo, leena.honkasalo(at)plan.fi, 050 562 8470