Yläkoulu

Vihapuheesta dialogiin – koulutusmateriaali vihapuhetta käsitteleville oppitunneille

Vihapuheesta dialogiin -koulutusmateriaali tarjoaa tietoa ajankohtaisesta ongelmasta: vihapuheesta. Mitä on vihapuhe tai vihainen puhe? Miksi vihapuhe uhkaa sananvapautta?
Materiaali sisältää toiminnallisia, osallistavia menetelmiä, joiden avulla vihapuhetta voi käsitellä nuorten kanssa ja kehittää yhdessä ratkaisuja vihapuheeseen.
Materiaali on suunnattu ensisijaisesti yläkoulussa ja lukiossa tai toisella asteella toimiville kasvattajille.

Toiset Malalat

Malala Yousafzai on tunnettu pakistanilainen koulutuksen puolesta puhuva tyttöaktivisti. Tällä videolla puhuvat "toiset Malalat", pakistanilaiset tytöt jotka ovat kamppailleet oikeudestaan päästä kouluun. Planin epäviralliset koulutuskeskukset ovat Pakistanissa monelle tytölle ainoa mahdollisuus saada koulutus.

Uusi kotini – opettajan materiaali

Uusi kotini -dokumentti on vuorovaikutteinen tarina, jossa oppilas pääsee vierailemaan maailman suurimpiin kuuluvassa Nyarugusun pakolaisleirissä Tansaniassa. Oppilas voi asettua leirissä asuvan lapsen asemaan ja kokea, miltä tuntuisi pitää leiriä uutena kotinaan. Tarinan toteutuksessa on käytetty virtuaalitodellisuustekniikkaa, 360 asteen videokuvaa ja kuvia. Niiden avulla oppilaat voivat navigoida leirissä käyttämällä oman koulunsa tietotekniikkalaitteita.

Oppilaat voivat tutustua leirin jokapäiväiseen elämään ja paikkoihin selostuksen avulla. Kertomus on autenttinen – se koostuu todellisista pakolaislasten kertomuksista, joita

Tutustu Uusi kotini -dokumenttiin
Tutustu opettajan infoon

Liikkeelle! – opettajan materiaali

Opettajan materiaalin avulla opettaja voi tutustua pakolaisteemaan, lasten oikeuksiin ja VTS-menetelmään. Materiaali sisältää tehtäviä, joista opettaja voi valita ryhmälleen sopivimmat. Materiaali jakautuu kolmeen osaan: tehtäviä ennen museovierailua, tehtäviä näyttelyssä ja tehtäviä museovierailun jälkeen. Kolmiportaisen tutustumisen myötä museovierialusta muodostuu oppilaille selkeä oppimiskokonaisuus. Opettajan materiaalin tehtävät on suunnattu peruskoulun 5.-9. -luokkien oppilaille, mutta soveltamalla niitä voi käyttää myös laajemmalle ikäryhmälle.

Opettajan materiaali on tuotettu yhdessä Postimuseon, Mediamuseo Rupriikin, kulttuurikasvatusyksikkö Taiten ja Plan Suomen kanssa.

Tutustu materiaaliin

Alison – Nicaraguasta

Tässä on Alison Nicaraguasta. Annoimme hänelle kameran ja pyysimme häntä kertomaan elämästään.

Lempijuttuni – Hennockin tarina

Jokaisella lapsella on oikeus leikkiä. Mitä tämä tarkoittaa? Tutustu Hennockiin – hän kertoo sinulle kaiken siitä!

Tutustu maailman leikkeihin

Nuoret vihapuhetta vastaan – NO HATE

No Hate Speech Movement
plan.fi
nohatespeechmovement.org

Koska olen tyttö

Tytöt pystyvät mihin vaan, jos heille antaa mahdollisuuden. Tytöt ovat maailman kannattavin sijoitus. Koska olen tyttö -kampanjan video kertoo tyttöjen tilanteesta, unelmista ja mahdollisuuksista.

Mayan tarina

Kevään 2015 maanjäristyksistä toipuvassa Nepalissa kaikille syrjäseuduille ei ole edelleenkään kulkuyhteyksiä. Vapaaehtoisemme kiertävät syrjäisiä yhteisöjä ja jatkavat perustyötämme esimerkiksi lapsiavioliittojen kitkemiseksi. Nuorena naimisiin joutunut Maya pääsee nyt Planin avulla kouluun.

Priyan tarina

Intialainen Priya, 13, kertoo tarinansa. Hän eli viisi vuotta kotiorjana ja ikävöi perhettään ja kouluaan. Lastenoikeusjärjestö Planin avulla Priya pääsi vapaaksi

Zarinin ja Saban tarina

Intiassa tytöt kohtaavat sukupuolensa vuoksi väkivaltaa ja syrjintää. Moni tyttövauva jää syntymättä. Kymmenkuinen Saba on onnekas, koska hänen äitinsä Zarin, 18, aikoo tarjota Saballe samat mahdollisuudet kuin poika saisi.

Kirjanmerkit – käsikirja verkon vihapuheen torjumiseen

Kirjanmerkit – käsikirja verkon vihapuheen torjumiseen ihmisoikeuskasvatuksen avulla -julkaisu on suunniteltu tukemaan Ei vihapuheelle -liikettä. Käsikirja auttaa opettajia ja muita kasvattajia käsittelemään vihapuheen ongelmaa niin virallisessa koulujärjestelmässä kuin sen ulkopuolellakin. Käsikirja on suunniteltu työskentelyyn 13–18-vuotiaiden kanssa, mutta harjoituksia voi muokata myös muille ikäryhmille ja erilaisille oppijoille sopiviksi

Tutustu käsikirjaan

Osallistava koulu, aktiivinen maailmankansalaisuus

Uudet perusopetuksen opetussuunnitelmat painottavat entistä enemmän oppilaiden osallisuuteen kasvamista. Myös maailmankansalaisuuden kehittyminen on tärkeässä asemassa opetussuunnitelmissa. Mitä oppilaiden osallisuus koulutyössä merkitsee? Miten osallisuutta opitaan? Miten kehittyy maailmankansalaisuuteen liittyvä globaalin osallisuuden tunne?
Planin uusi artikkelikokoelma ”Osallistava koulu, aktiivinen maailmankansalaisuus” etsii vastauksia näihin kysymyksiin sekä teoreettisesta että käytännönläheisestä näkökulmasta.

Tutustu julkaisuun

Tehtäviä lapsen oikeuksista

Eri-ikäisille sopivia toiminnallisia tehtäviä. Jokaisen tehtävän yhteydessä on erikseen mainittu ikäryhmä.

Lataa tehtävät

Heenan tarina

Intialainen Heena, 18, kertoo tarinansa. Hän joutui lapsena naimisiin ja koki henkistä ja fyysistä väkivaltaa. Nyt Heena haaveilee poliisin ammatista ja opettelee itsepuolustusta Planin tyttöryhmässä.

Planin globaalikoulun video kertoo, mistä YK:n lapsen oikeuksien sopimuksessa on kyse.