Toinen aste

Vihapuheesta dialogiin – koulutusmateriaali vihapuhetta käsitteleville oppitunneille

Vihapuheesta dialogiin -koulutusmateriaali tarjoaa tietoa ajankohtaisesta ongelmasta: vihapuheesta. Mitä on vihapuhe tai vihainen puhe? Miksi vihapuhe uhkaa sananvapautta?
Materiaali sisältää toiminnallisia, osallistavia menetelmiä, joiden avulla vihapuhetta voi käsitellä nuorten kanssa ja kehittää yhdessä ratkaisuja vihapuheeseen.
Materiaali on suunnattu ensisijaisesti yläkoulussa ja lukiossa tai toisella asteella toimiville kasvattajille.

Alison – Nicaraguasta

Tässä on Alison Nicaraguasta. Annoimme hänelle kameran ja pyysimme häntä kertomaan elämästään.

Lempijuttuni – Hennockin tarina

Jokaisella lapsella on oikeus leikkiä. Mitä tämä tarkoittaa? Tutustu Hennockiin – hän kertoo sinulle kaiken siitä!

Tutustu maailman leikkeihin

Nuoret vihapuhetta vastaan – NO HATE

No Hate Speech Movement
plan.fi
nohatespeechmovement.org

Plan International esittely (englanniksi)

Näkymättömät tytöt (englanniksi)

Millions of girls are ‘invisible’ to governments and policy makers because they are not being counted.
We don’t count how many girls leave school because of early marriage, pregnancy or violence, exactly how many give birth before they turn 15, how many hours a day they spend working, what kind of work they do and whether they get paid for it.
Bringing visibility to these realities can change their lives.

Koska olen tyttö

Tytöt pystyvät mihin vaan, jos heille antaa mahdollisuuden. Tytöt ovat maailman kannattavin sijoitus. Koska olen tyttö -kampanjan video kertoo tyttöjen tilanteesta, unelmista ja mahdollisuuksista.

Mayan tarina

Kevään 2015 maanjäristyksistä toipuvassa Nepalissa kaikille syrjäseuduille ei ole edelleenkään kulkuyhteyksiä. Vapaaehtoisemme kiertävät syrjäisiä yhteisöjä ja jatkavat perustyötämme esimerkiksi lapsiavioliittojen kitkemiseksi. Nuorena naimisiin joutunut Maya pääsee nyt Planin avulla kouluun.

Champions of Change (englanniksi)

Champions of Change is a Plan International project that actively engages young men aged 14 to 18, from Latin America to carry out community actions to challenge harmful gender norms and stereotypes.

Priyan tarina

Intialainen Priya, 13, kertoo tarinansa. Hän eli viisi vuotta kotiorjana ja ikävöi perhettään ja kouluaan. Lastenoikeusjärjestö Planin avulla Priya pääsi vapaaksi

Zarinin ja Saban tarina

Intiassa tytöt kohtaavat sukupuolensa vuoksi väkivaltaa ja syrjintää. Moni tyttövauva jää syntymättä. Kymmenkuinen Saba on onnekas, koska hänen äitinsä Zarin, 18, aikoo tarjota Saballe samat mahdollisuudet kuin poika saisi.

Kaikella on hintansa -kansalaisvaikuttamisen opas

Kaikella on hintansa on opas, josta saa tietoa siitä, millä eri tavoin suomalaiset nuoret voivat käyttää oikeuksiaan vaikuttaa globaaleihin kehityskysymyksiin Euroopassa. Lähtökohtana oppaan painotukselle ovat olleet nuorten pohdinnat siitä, missä asioissa ja miten nuoret voivat vaikuttaa. Kulutuspäätösten tekemiseen nuoret tarvitsevat tietoa myös siitä, mitä vaikutuksia päätöksillä on. Plan Suomen lastenhallitus toteutti oppaan yhteistyössä Allianssin, Eurooppanuorten ja Nuorisovaltuustojen liiton kanssa.

Tutustu oppaaseen

Lapset kriisien kuvissa -media- ja taidekasvatusopas

Oppaan tavoitteena on lisätä tietämystä lapsen oikeuksista ja kehitysmaiden lasten asemasta kriiseissä sekä kehittää nuorten media- ja kuvanlukutaitoja. Median ja taiteen kuvat kriiseissä elävistä lapsista kertovat heidän elämästään ja oikeuksistaan, mutta avaavat silmiä ihmisoikeuksille myös laajemmin. Erityisesti toisen asteen opettajille, museopedagogeille sekä muille nuorten parissa työskenteleville suunnattu julkaisu koostuu asiantuntijoiden artikkeleista, taiteen ja median kuvista sekä kattavasta tehtäväosiosta. Tehtävät soveltuvat muun muassa useiden eri aineiden opetukseen, museotyöskentelyyn, erilaisiin työpajoihin ja nuorisotyöhön.

Tutustu oppaaseen
Tutustu tehtäviin

Kirjanmerkit – käsikirja verkon vihapuheen torjumiseen

Kirjanmerkit – käsikirja verkon vihapuheen torjumiseen ihmisoikeuskasvatuksen avulla -julkaisu on suunniteltu tukemaan Ei vihapuheelle -liikettä. Käsikirja auttaa opettajia ja muita kasvattajia käsittelemään vihapuheen ongelmaa niin virallisessa koulujärjestelmässä kuin sen ulkopuolellakin. Käsikirja on suunniteltu työskentelyyn 13–18-vuotiaiden kanssa, mutta harjoituksia voi muokata myös muille ikäryhmille ja erilaisille oppijoille sopiviksi

Tutustu käsikirjaan

Osallistava koulu, aktiivinen maailmankansalaisuus

Uudet perusopetuksen opetussuunnitelmat painottavat entistä enemmän oppilaiden osallisuuteen kasvamista. Myös maailmankansalaisuuden kehittyminen on tärkeässä asemassa opetussuunnitelmissa. Mitä oppilaiden osallisuus koulutyössä merkitsee? Miten osallisuutta opitaan? Miten kehittyy maailmankansalaisuuteen liittyvä globaalin osallisuuden tunne?
Planin uusi artikkelikokoelma ”Osallistava koulu, aktiivinen maailmankansalaisuus” etsii vastauksia näihin kysymyksiin sekä teoreettisesta että käytännönläheisestä näkökulmasta.

Tutustu julkaisuun

Heenan tarina

Intialainen Heena, 18, kertoo tarinansa. Hän joutui lapsena naimisiin ja koki henkistä ja fyysistä väkivaltaa. Nyt Heena haaveilee poliisin ammatista ja opettelee itsepuolustusta Planin tyttöryhmässä.

Planin globaalikoulun video kertoo, mistä YK:n lapsen oikeuksien sopimuksessa on kyse.