Lapsen oikeuksien kymppi

“Tämä on todella upea paketti ja monipuolisia opetusmenetelmiä käyttävä kokonaisuus!” -Kymppiluokan opettaja

“Kokonaisuus on ollut erittäin mielenkiintoinen ja oppilaiden mielestä innostava. Kokonaisuudessa on käsitelty vaikeitakin asioita myönteisellä vireellä ja ikätasolle sopivasti.” – Opettajan palaute kymppikokonaisuudesta

Lapsen oikeuksien kymppi on opetuskokonaisuus, johon on koottu kymmenen kaksoistunnin verran asiaa opetussuunnitelmiin vahvasti liittyvistä globaalikasvatuksen teemoista. Kirjan avulla pääset oppilaiden kanssa käsittelemään lapsen oikeuksiin liittyviä globaaleja kysymyksiä toiminnallisesti ja monipuolisesti.

Lapsen oikeuksien kymppiä voi toteuttaa luokan kanssa myös Planin lapsen oikeuksien lähettilään ohjaamana. Otamme vuosittain syyslukukauden alussa uusia 5. luokkia mukaan lähettiläiden ohjaamaan kokonaisuuteen. Jos olet kiinnostunut saamaan oman luokkasi mukaan kokonaisuuteen, lähetä sähköpostia osoitteeseen kotimaa @ plan.fi.

Lataa kirja
  • Tunti 3 – Koulutus

Oppitunnin aikana pohditaan koulutuksen merkitystä lapsen kehittymisen, kasvamisen ja tulevaisuuden kannalta. Suomalaisille lapsille koulunkäynti saattaa tuntua itsestäänselvyydeltä, mutta globaalikasvatuksellisesta näkökulmasta koulutukselle pyritään saamaan uusia, syvempiä merkityksiä. Tavoitteena on ymmärtää globaalisti syitä lasten kouluttautumattomuudelle sekä pohtia, miten koulunkäyntimahdollisuus vaikuttaa lasten elämään. Oppitunnin aikana oppilas oivaltaa, että pelkkä mahdollisuus mennä kouluun ei yksin takaa oppimista ja hyvää tulevaisuutta.

Lataa tunti

Materiaalit:

Haastattelu
  • Tunti 7 – Mielipide ja osallistuminen

Tavoitteena on tuoda esille seikka, joka voi aikuisilla unohtua helposti päätöksenteossa: lapsilla on oikeus osallistua päätöksentekoon ja tuoda mielipiteensä esiin. Lisäksi pohditaan erilaisia argumentointitapoja, oikeuden ja velvollisuuden eroa ja rohkaistaan lapsia oman mielipiteen ilmaisuun. Tavoitteena on ymmärtää, että mielipiteen ilmaisuun kuuluu kiinteästi myös oman kannan perustelu, ja samalla opitaan kuuntelemaan toisen mielipidettä ja perusteluja sekä ymmärretään, että perusteleminen on eri asia kuin väittely.

Lataa tunti

Materiaalit: