Alakoulu

Lapsen oikeuksien kymppi – opetuskokonaisuus

Lapsen oikeuksien kymppi on opetuskokonaisuus, johon on koottu kymmenen kaksoistunnin verran asiaa opetussuunnitelmiin vahvasti liittyvistä globaalikasvatuksen teemoista. Kirjan avulla pääset oppilaiden kanssa käsittelemään lapsen oikeuksiin liittyviä globaaleja kysymyksiä toiminnallisesti ja monipuolisesti.

Uusi kotini – opettajan materiaali

Uusi kotini -dokumentti on vuorovaikutteinen tarina, jossa oppilas pääsee vierailemaan maailman suurimpiin kuuluvassa Nyarugusun pakolaisleirissä Tansaniassa. Oppilas voi asettua leirissä asuvan lapsen asemaan ja kokea, miltä tuntuisi pitää leiriä uutena kotinaan. Tarinan toteutuksessa on käytetty virtuaalitodellisuustekniikkaa, 360 asteen videokuvaa ja kuvia. Niiden avulla oppilaat voivat navigoida leirissä käyttämällä oman koulunsa tietotekniikkalaitteita.

Oppilaat voivat tutustua leirin jokapäiväiseen elämään ja paikkoihin selostuksen avulla. Kertomus on autenttinen – se koostuu todellisista pakolaislasten kertomuksista, joita

Tutustu Uusi kotini -dokumenttiin
Tutustu opettajan infoon

Liikkeelle! – opettajan materiaali

Opettajan materiaalin avulla opettaja voi tutustua pakolaisteemaan, lasten oikeuksiin ja VTS-menetelmään. Materiaali sisältää tehtäviä, joista opettaja voi valita ryhmälleen sopivimmat. Materiaali jakautuu kolmeen osaan: tehtäviä ennen museovierailua, tehtäviä näyttelyssä ja tehtäviä museovierailun jälkeen. Kolmiportaisen tutustumisen myötä museovierialusta muodostuu oppilaille selkeä oppimiskokonaisuus. Opettajan materiaalin tehtävät on suunnattu peruskoulun 5.-9. -luokkien oppilaille, mutta soveltamalla niitä voi käyttää myös laajemmalle ikäryhmälle.

Opettajan materiaali on tuotettu yhdessä Postimuseon, Mediamuseo Rupriikin, kulttuurikasvatusyksikkö Taiten ja Plan Suomen kanssa.

Tutustu materiaaliin

Lempijuttuni – Hennockin tarina

Jokaisella lapsella on oikeus leikkiä. Mitä tämä tarkoittaa? Tutustu Hennockiin – hän kertoo sinulle kaiken siitä!

Tutustu maailman leikkeihin

Maailmanpaja – Kerhonohjaajan opas lapsen oikeuksista

Maailmanpaja-opas on suunnattu alakoulujen (5.-6.luokkalaisten) kerhotoiminnan ohjaajille ja opettajille. Menetelmäopas keskittyy yhteiskunnalliseen kerhotoimintaan. Keskeisiä teemoja ovat lapsen oikeudet, yhteisiin asioihin vaikuttaminen ja globaalin maailman kysymyksiin tutustuminen. Kirjassa on kolme eri mittaista kerhokokonaisuutta, joissa lapsen oikeuksiin liittyviä teemoja käsitellään erityisesti mediakasvatuksen keinoin. Toteutettu yhteistyössä Kehittämiskeskus Opinkirjon kanssa.

Kuvien tarinat

Kuvien tarinat – artikkeleita ja tehtäviä lapsen oikeuksien näkökulmasta -opetusmateriaali sisältää media-, taide- ja museoalan asiantuntijoiden artikkeleita lasten oikeuksista ja visuaalisesta kuvanlukutaidosta, media- ja taidekuvia sekä kuviin liittyviä tehtäviä. Kirja on suunnattu erityisesti alakoulujen opettajille ja museopedagogeille.

Osallistava koulu, aktiivinen maailmankansalaisuus

Uudet perusopetuksen opetussuunnitelmat painottavat entistä enemmän oppilaiden osallisuuteen kasvamista. Myös maailmankansalaisuuden kehittyminen on tärkeässä asemassa opetussuunnitelmissa. Mitä oppilaiden osallisuus koulutyössä merkitsee? Miten osallisuutta opitaan? Miten kehittyy maailmankansalaisuuteen liittyvä globaalin osallisuuden tunne?
Planin uusi artikkelikokoelma ”Osallistava koulu, aktiivinen maailmankansalaisuus” etsii vastauksia näihin kysymyksiin sekä teoreettisesta että käytännönläheisestä näkökulmasta.

Animoidut artiklat

Animoidut artiklat tarjoaa konkreettisia välineitä lapsen oikeuksien käsittelemiseen ja siitä löytyy mm. kertomuksia, taustatietoa teemoista sekä harjoituksia. Kirja on tarkoitettu 6 - 12-vuotiaille lapsille ja heidän parissaan työskenteleville aikuisille. HUOM! Monet harjoituksista pohjautuvat kirjan mukana tulevaan DVD-levyyn, mutta ladattava PDF toimii osittain myös itsenäisesti.

Lataa tehtävät

Muistiepeli – peli

"Muistiepeli" on pääasiassa 6 - 10 -vuotiaille lapsille suunnattu muistipeli, jossa lapsen oikeuksien peruskysymykset tulevat elävästi esille kuvien ja lorujen kautta. Tässä ladattavassa tiedostossa kortit ovat A5 kokoa ja tulostamisen helpottamiseksi kaksi korttia on sijoitettu A4 -kokoiselle paperiarkille. Pahvinen Muistiepeli -korttipakka on myös tilattavissa Planin toimistolta, ks. kohta "Tilattavat opetusmateriaalit".

Lataa Muistiepeli

Tehtäviä lapsen oikeuksista

Eri-ikäisille sopivia toiminnallisia tehtäviä. Jokaisen tehtävän yhteydessä on erikseen mainittu ikäryhmä.

Lataa tehtävät

Kaiken maailman leikit -ideapakka

Globaalien pihaleikkien ideapakasta löytyy monenlaisia leikkejä eri puolilta maailmaa. Ideapakka avaa uusia näkökulmia muihin maihin ja kulttuureihin hauskan tekemisen kautta. Oivallinen esimerkiksi välituntileikkeihin. Ideapakka on Ideakosken tuotemerkki.

Lataa ideapakka

Ashwinin tarina

Uusittu versio Ashwinin tarinasta. Kuvitus Johanna Välinoro.

Lataa kuvat
Lataa tarina

Planin globaalikoulun video kertoo, mistä YK:n lapsen oikeuksien sopimuksessa on kyse.